Pages

28 October 2011

Soto Ayam


SOTO AYAM.

 BAHAN-BAHAN : (untuk kuah soto)
 - Sup bunjut
 - Rempah sup
 - Beberapa biji buah pelaga
 - 1 inci halia (ditumbuk pecah2)
 - 10 biji bawang merah (ditumbuk halus)
 - 5 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

CARA MEMBUAT:
 - Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk halus serta halia.
 - Masukkan pula air rebusan ayam.Kemudian masukkan sup bunjut, rempah sup dan buah pelaga.
 - Masak sehingga mendidih.

BAHAN BEGEDIL KENTANG :
 - 1 kg kentang (direbus dan ditumbuk)
 - daging / ayam (direbus)
 - Sedikit daun sup
 - Bawang goreng
 - 1 biji telur
 - Garam secukup rasa

 CARA MEMBUAT :
 - Daging/ayam yang sudah direbus tadi dicincang halus.
 - Gaulkan semua bahan tadi.
 - Kemudian bulat-bulatkan mengikut kesesuaian.
 - Pukul 1 biji telur.
 - Ambil begedil yang sudah dibulatkan tadi lantas dicelupkan dalam telur
 - Goreng hingga garing.

CADANGAN HIDANGAN :
 - Boleh disediakan dengan nasi impit, mihun dan suhun goreng.
 - Lebih menarik selera jika dihidangkan dengan 
   tauge, bawang goreng, daun sup, begedil  ayam dan ayam yang disiat kecil. 
  (ayam rebusan tadi::boleh juga ayam tersebut digoreng dahulu kemudian barulah disiat kecil)
 - Sambal Kicap




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...