SOTO AYAM.
BAHAN-BAHAN : (untuk kuah soto)
- Sup bunjut
- Rempah sup
- Beberapa biji buah pelaga
- 1 inci halia (ditumbuk pecah2)
- 10 biji bawang merah (ditumbuk halus)
- 5 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
CARA MEMBUAT:
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk halus serta halia.
- Masukkan pula air rebusan ayam.Kemudian masukkan sup bunjut, rempah sup dan buah pelaga.
- Masak sehingga mendidih.
BAHAN BEGEDIL KENTANG :
- 1 kg kentang (direbus dan ditumbuk)
- daging / ayam (direbus)
- Sedikit daun sup
- Bawang goreng
- 1 biji telur
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUAT :
- Daging/ayam yang sudah direbus tadi dicincang halus.
- Gaulkan semua bahan tadi.
- Kemudian bulat-bulatkan mengikut kesesuaian.
- Pukul 1 biji telur.
- Ambil begedil yang sudah dibulatkan tadi lantas dicelupkan dalam telur
- Goreng hingga garing.
CADANGAN HIDANGAN :
- Boleh disediakan dengan nasi impit, mihun dan suhun goreng.
- Lebih menarik selera jika dihidangkan dengan
tauge, bawang goreng, daun sup, begedil ayam dan ayam yang disiat kecil.
(ayam rebusan tadi::boleh juga ayam tersebut digoreng dahulu kemudian barulah disiat kecil)
- Sambal Kicap
No comments:
Post a Comment