Pages

11 November 2011

Ayam Masak Kicap Bersambal

Bahan-bahan :-

- 8 atau 10 ketul ayam {dipotong saiz sederhana}
- 4 atau 5 ulas bawang merah 
- 1 ulas bawang putih
- halia
- kulit kayu manis
- bunga lawang
- daun kari
- serai 
- serbuk kunyit
- garam
- ciling kering {yg dah diblender}
- kicap cap kipas udang 
- sos tiram

Cara-caranya :-

- ayam digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, kemudian digoreng separuh masak. kemudian angkat dan ketepikan.
- bawang merah, bawang putih dan serai diblender dahulu. tumiskan bahan yang telah diblender tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang, daun kari dan halia hingga naik bau.
- kemudian, masukkan pula cili kering yg telah diblender. sebatikan ia. kemudian, masukkan pula kicap dan sos tiram.
- masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak tadi dan gaul rata. sekiranya tak nak kering sgt, masukkan sedikit air agar nampak seperti lecah2 sedikit.
- sangat sedap dimakan bersama nasi yg panas2.


   

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...