Pages

30 December 2011

Indah Dewi Pertiwi - Di Atas Satu Cinta

Indah Dewi Pertiwi – Di Atas Satu Cinta

Jejak-jejak langkahku
Bagaikan lemran waktu
Apakah ku masih bisa terus melangkah
Serpihan hihupku ’kan ku bangun
di atas satu cinta
Subhanallah aku mencintainya
Subhanallah aku menyayanginya
Dari ufuk timur hingga ke barat
Selalu dihatiku
Subhanallah aku mencintainya
Subhanallah aku menyayanginya
Dari ufuk timur hingga ke barat
Selalu dihatiku
Subhanallah aku mencintainya
Subhanallah aku menyayanginya
Dari ufuk timur hingga ke barat
Subhanallah aku mencintainya
Subhanallah aku menyayanginya
Dari ufuk timur hingga ke barat
Subhanallah aku mencintainya
Subhanallah aku menyayanginya
Dari ufuk timur hingga ke barat
Subhanallah aku mencintainya
Subhanallah aku menyayanginya
Dari ufuk timur hingga ke barat
Selalu dihatiku

Sekarang ni saya suka sangat dengar lagu ni berulang2 kali...Ni semua gara2 penangan drama Tentang Dhia.. :)

28 December 2011

Sambal Tempe

Sambal tempe ni merupakan salah satu kegemaran saya. Dulu2, memang x reti makan tempe. Tapi bila mak masak saya tempe ni bersambal, sedap la pulak. Kalau tempe masak lemak atau berkuah saya x berapa gemar. Macam rasa pelik rasanya. Kekekeke.. Cerewet je kalau bab makan2 ni.

Siapa orang Jawa kalau x reti makan tempe buat malu kaum je.. Heheehehe.. Gurau2 je.. ;p Sekarang ni saya akan persembahkan hasil masakan yg x seberapa ni ye. Mari kite layankan resepinye. Simple je ok.. Semua wanita atau para isteri pandai masak resepi ni :-)























Sambal Tempe Goreng
Sumber : Dunia MasakanKU

Bahan-bahan (3 atau 4 orang makan) :-
-5 keping tempe
-1 biji kentang
-Segenggam ikan bilis kecil {tumbuk}
-Segenggam sohun
-Sayur pucuk 
-4/5 sudu besar cili kering yg telah diblender
-2 biji bawang besar {tumbuk}
-2 ulas bawang putih {tumbuk}
-Seinci belacan {tumbuk}
-Air asam jawa
-Garam
-Gula

Cara-caranya :-
1. Potong nipis2 tempe dan kentang. Panaskan minyak, goreng garing2 kemudian ketepikan.
2. Tumiskan bahan2 yg telah ditumbuk hingga naik bau, kemudian masukkan cili yg diblender.
3. Masukkan garam dan gula.. Kacau bagi sebati. Kemudian masukkan asam jawa. 
4. Akhir sekali masukkan bahan yg telah digorengtadi bersama sohun dan sayur pucuk tu. Kacau sampai kering.

Sedapnye dapat dimakan dgn nasi yg masih panas lagi. Saya tambah sayur kubis. 
Sedaaappp.. Ratah gitu je pun sedap. :)

25 December 2011

Sayur Campur Masak Sos

Antara banyak2 sayur, sayur campur masak sos la yang saya suka. Saya ni x berapa sangat nak makan sayur2an. Kekekeke.. Meh kite layan resepi sayur campuran masak sos ni ya. 



Sayur Campur Masak Sos
Sumber : Dunia MasakanKU


Bahan-Bahan :-
-Kacang panjang
-Bunga kubis
-Lobak
-Cendawan
-Sos Tomato/ Sos Cili
-Sos tiram
-Bawang merah dan Bawang putih
-Garam


Cara-Caranya :-
1. Tumbuk bawang merah dan bawang putih. Kemudian, tumiskan bahan yg telah ditumbuk tadi hingga naik bau.
2. Masukkan pula sos tomato dan sos tiram. Kalau pekat, boleh tambah air sedikit.
3. Masukkan sayur2 yg telah dipotong2. 
4. Masukkan garam secukup rasa.



Ikan Keli Bakar

Baru2 ni teringin sangat nak mamam ikan keli bakar. Da bosan asyik wat masak bersambal je kan.hikhikhik ;p Tapi masak gulai lemak cili padi pon sodaapppp... Memandangkan malas& teringin yang dibakar2,maka ikan keli tu saya bakar. Memang sedap kalau ikan jenis bakar2 ni, lpas u dapat lak dicicah dengan air asam. Memang power habis laaaaa... huhuhuhu..


Resepi ikan keli bakar ni saya buat simple2 je..X tengok mana2 resepi pon.. Main belasah je.. Jom kita layan resepi ikan keli bakar saya yg x seberapa hebat ni.... ;p


**Saya bakar ikan ni atas dapur je sbb malas punya pasal nk bakar atas bara api.. kekekekke ;p Tapi paling best n paling sedap bila betul2 bakar atasbara api laa... Baru terlebih syioknye masa makannya nanti.. Depends pada memasing punya kerajinan la ye...huhuhu


Ikan Keli Bakar
Sumber : Dunia MasakanKU


Bahan-Bahannya :-
Ikan keli, Bawang merah, bawang putih, lada hitam, serbuk kari, serbuk kunyit, garam, daun pisang.


Cara-caranya :-
Bawang merah, bawang putih, dan lada hitam perlulah ditumbuk terlebih dahulu untuk diperap bersama ikan keli yg telah dibersihkan. Selepas tu lumurkan bahan yg telah siap ditumbuk pada ikan keli bersama serbuk kunyit, serbuk kari dan garam secukup rasa. Perapkan selama 15min atau 30min.  Kemudian ambil daun pisang, sapukan sedikit minyak masak atas permukaan daun tersebut agar ikan tadi tidak melekat. Lepas tu masakla atas api dapur ya... :)


Hehehehehe...Ni la rupenye hasil ikan keli yg dibakar atas api dapur ye puan2 sekalian.. Air asam terlupa pula nk snap gambonye. Xpe la, rasanya semua tau buat air asam kan. ;)


Itu je lah kot yg nak ditulis. Xde idea sangat pun nak cerita ape2 yg best. Huhuhuhu. Selamat mencuba ya ;p

Apam Dot-Dot

Assalamualaikum buat kawan2 blog sekalian..Hari ni nak tunjuk gambo apam dot-dot yang mawar & mak mawar buat bersama. Huhuhu. Dah banyak kali kami buat apam berkenaan tapi masih hampeh dan x puas hati sebab x berapa jadi & x naik apamnya. Adala dalam 5x try. Hahahaha.


Jumaat lepas kami buat lagi dari pagi sampai ke petang. Sampai dh tahap give up giler. Yang tahap give up tu mak saya la. Kikiki ;p..Saya masih bersemangat nk terus cuba smpai la betul2 jadi cantik dan gebu seperti apam yg kak ina buat. Ni blog die Koalajepung a.k.a Kak Ina. Ce korang tengok apam yg die buat. Cun giler r. Entah bile nk g belajar ngn die wat apam ni. huhuhu..


Nak dijadikan cerita, dh tengahari jumaat tu, semasa keluarkan apam dari bekas pengukus apam tu jadi naik..dot2nye boleh la jadi le juga tp xde la nampak rupe dot2 pon..hahahahha..dalam ok gebu, tp lupa yg snap gambo isi dalam apam tu. Nak tgk x ruep apam yg mawar & mak buat?Malunye nk tunjuk..Tapi mana yg kami buat sebelum ni xnak la tunjuk sbb buruk benor..hahahahha...


Ikut resepi & petua yg orang bagi pon x jadi2. Lastly, kami nk bg apam ni naik bolat menggunung mcm tu, kami x buh ovellete pon. Hah, amik kau, naik pon.. :) Rasa mmg ok, cuma corak dot2 x bape jadi sbb cair kot bancuhannya. ;p


Apam ni ade lobang2 sbb terlajak buh baking powder. Resepinya pula nnti la update..Ngeeee~~~~


Sila bg komen ya sape yg melawat kt blog ni.Hehehehe....







06 December 2011

Ikan Talapia Masak Masam Manis Versiku Sendiri :-)

Bahan-Bahan :-
-2 ekor ikan talapia 
-Serbuk kunyit
-Garam
-Daun limau purut (dihiris halus)
-Bawang besar (untuk hiasan)
-4 ulas bawang merah (diblender)
-2 ulas bawang putih (diblender)
-Serai (diblender)
-Sos tiram, Sos tomato, Sos Cili
-Cili kering yg diblender
-Sebiji tomato (dipotong kecil atau dadu)
-Sedikit gula
-Air asam jawa


Cara-Caranya:-
Mula-mula goreng ikan talapia tu sampai garing. Kemudian angkat dan ketepikan.
Tumiskan bawang dan serai yg diblender hingga naik bau. Masukkan pula cili kering yg telah diblender.
Kemudian, diikuti pula sos tiram, tomato & cili. Masukkan garam secukup rasa & gula sedikit, kemudian air asam jawa sikit.
Selepas tu masukkan ikan yg dah digoreng tu gaul bg sebati. Last sekali taburkan hirisan bawang besar dan hirisan daun limau purut.


*kalau nk lagi sedap, boleh buh nenas, cili benggala hijau dipotong dadu. 
Barulah nampak meriah kan..hehehhehe..ni pon masak ikut suke n masak ikut ape yg ade bahan2
di dapur...kikikiki...
Maaflah ye, gambo2nye nampak comot sebab snap picture masa makanan ni tengah duk dalam kuali lagi. Ngeeee~~~


* Oh ya, kalau xnak potong ikan ni pon xpe, lagi ok.. Macam kt kedai makan kan masak sekor besaq tuu.. Goreng kasi garing2, lpas tu tuangkan kuah atau sambal ikan tu.. Sedaaapppp...Kalau nak bg wangi, buh daun sup pon ok..

04 December 2011

UJIAN DARI ILAHI UNTUK INSAN2 YG TERPILIH

♥♥SOALAN DAN JAWAPAN TERBAIK♥♥

KENAPA AKU DIUJI ??
QURAN MENJAWAB :

Qs. Al-Ankabut : 2-3
“Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: ’Kami telah beriman’, sedang mereka tidak diuji lagi ?Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.

KENAPA AKU TAK MENDAPAT APA YG AKU INGINKAN ?? 
QURAN MENJAWAB :

Qs. Al-Baqarah : 216
“Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”

KENAPA UJIAN SEBERAT INI ??
QURAN MENJAWAB:

Qs. Al-Baqarah : 286
“Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.”

KENAPA FRUST???
QURAN MENJAWAB :

Qs. Al-Imran : 139
“Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yg paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman”

BAGAIMANA AKU HARUS MENGHADAPINYA ??? 
QURAN MENJAWAB :

Qs. Al-Baqarah : 45
“Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat; dan sesungguhnya solat itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk..Tiada daya dan upaya kecuali atas pertolongan Allah semata”

APA YANG AKU DAPAT ??? 
QURAN MENJAWAB :

Qs. At-Taubah : 111
“Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin, diri, harta mereka dengan memberikan jannah untuk mereka…”

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP ??? 
QURAN MENJAWAB :

Qs. At-Taubah : 129
“Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dari-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal”

AKU TAK SANGGUP !!!!
QURAN MENJAWAB :

Qs. Yusuf : 12
“….dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yg kafir.”



Aku suka dengan hikmah mutiara atau kata2 nasihat seperti di atas. Ujian bagiku adalah “belum ada rezeki” untuk ada zuriat. Namun Aku masih bersabar menanti kurniaan dari Ilahi untuk menerima zuriat dalam rahimku sendiri. Siapalah yg x mahukan zuriat. Bagi semua pasangan yg telah berkahwin pasti ternanti2 untuk menimang cahaya mata. Hati manalah x cemburu melihat rakan2 yg cepat atau mudah untuk hamil.

Tatkala Aku dilanda cemburu, sedih, Aku cepat2 muhasabah diri, ada lagi insan lain yg bertahun2 berkahwin (5 tahun ke atas)  baru punyai zuriat. Apa2 pun semuanya kurniaan dari Allah s.w.t. Aku bersyukur kerana aku insan yg dipilih Allah untuk diuji. Dengan ujian seperti ini, kesabaran dan kecekalan aku bertambah kuat.

Aku tumpang gembira kepada rakan2 yg telah punyai zuriat. Tapi adekah mereka faham perasaan aku pula? Aku selalu mendengar mereka bercerita hal2 hamil, hal anak2, hal melahirkan anak dengan baik sekali tapi tidakkah mereka sedar di dalam hatiku ini aku terlalu sedih, namun ku pendamkan rasa itu.

Biarlah apa pun org nak kata, Tanya itu ini ke.. Yang penting anugerah yg sangat2 ternilai dalam pasangan yg berkahwin tu adalah datangnya dari kurniaan Allah s.w.t. Ujian seperti ini mematangkan lagi diriku terutama soal perasaan dan kesabaran. Kadang2 aku juga tersasar jauh terlalu beremosi dan stress, namun cepat2 aku beristighfar dalam hati. Terima kasih Ya Allah kerana sentiasa mempertahankan kecekalan aku menghadapi ujian2 dari-MU.

27 November 2011

Nasi Ayam

Hari ni Mawar berjaya juga masak nasi ayam. Suke sangat2. Menjadi! Hehehe. Cuma nasi je terkurang garam. Huhuhu. Buat sorang2 je. Tapi bab potong2 ayam, Mawar minta tolong kat mak Mawar potongkan. Hahahha. Masa g pasar, terlupa nak suruh pakcik tu potong siap2. Takdelah susah mana pon masak nasi ayam ni. Senang gak. Tapi ambil masa juga lah kan. Nak masak nasinya, sambalnye, supnye lah, nak perap ayam lah, mcm2 lah..Tapi ape2 pon Mawar happy laksanakan hajat nk masak menu ni. Ngeee~~~~

Nak tengok hasilnya?? Jom kite layan gambo di bawah nie... Kikikiki ;p























Nasi Ayam

Sumber : My Resepi (www.myresepi.com)
Olahan  : Dunia MasakanKU

Bahan-bahan:-

Untuk Rebus
- 1 ekor ayam dipotong ikut citarasa sendiri ( tak potong pon boleh)
- 2 ulas bawang putih
- 2cm halia [diketuk]

Untuk Perap
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- Sedikit kicap cair
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia

Untuk Nasi
- 5 cwn beras
- 3 sudu besar mentega {Mawar letak 2 sudu je}
- Bunga Lawang {Mawar tambah}
- Kulit kayu manis {Mawar tambah}
- 3 ulas bawang putih [ditumbuk]
- 1cm halia [ditumbuk]
- Serbuk kunyit sedikit {Mawar tambah}
- Air rebusan ayam secukupnya
- Garam

Untuk Sos @ Sambalnya
- 5 cili besar merah {Mawar guna10 biji}
- 2 sudu besar cili kering yg telah diblender {Mawar tambah}
- 4 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 1 sudu teh cuka
- Gula
- Garam
- Air

Untuk Sup
- Lebihan air rebusan ayam
- Rempah sup yg dah siap
- Garam
- Daun sup
- Bawang goreng {Mawar tambah}

Cara-caranya :-

1. Bersihkan ayam yg telah dipotong2 dan dilumur dengan bawang putih dan halia yg telah ditumbuk. Rebus hingga empuk.
2. Toskan ayam dan perap dengan bahan2 untuk perap selama 15-20 minit. Goreng hingga garing.
3. Basuh beras dan toskan. Panaskan mentega, tumis bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang hingga naik bau. Masukkan beras, dan air rebusan ayam secukupnya dan juga garam secukup rasa. Msak nasi seperti biasa.
4. Untuk sos atau sambalnya, blendkan semua bahan di atas.Boleh ditambah sos cili atau sos tomato jika suka. Kemudian dimasak bahan2 yg telah diblender.
5. Untuk Sup, tumis rencah sup yg telah siap, kemudian masukkan lebihan air rebusan ayam, rempah sup, garam dan daun sup. Akhir sekali masukkan bawang goreng.
6. Nasi ayam bolh dimakan atau dihidangkan juga dengan salad, timun serta tomato. SELAMAT MENCUBA! :)
























Pukul 1.30 petang baru siap masak. Sampai menggigil2 kelaparan, x makan ape pon dari pagi. Balik je dari pasar terus sediakan bahan2 untuk masak nasi ayam. Memang sedaplah! Kekekekeke~~~~~

24 November 2011

Update Design Blog

Hari ni kerja saya ialah duk layan dan buang masa serta sakitkan kepala mengupdate backgroud blog ni. Macam rimas pula dengan template2 yang digunakan sebelum ni. Buat yg simple2 sudah. Sebabnya org yg melawat blog nak tgk isi dalamnya je. :-)


Yang simple tu la sebenarnya yg akan buat kelihatan lebih menarik. Chewahh.. Nak update benda2 semua ni memang mengambil juga masa yg lama sampai naik pening kepala ni.. ;p Ape2 pun layankan je lah ye.


Weekend ni dapat cuti 3 hari sebab awal muharram jatuh hari ahad. So, isnin dapat cuti. Disebabkan ada cuti yg mcm ni, bolehlah nak ambil mood untuk masak2 lagi.. ngeeee~~~


Lately memang x tau nk masak menu apa. Time cuti weekend la pun dapat masak best2. Mawar plan nak cuba masak nasi ayam. Tak pernah cuba lagi dalam seumur hidup ni. Puncanya ialah sbb x berapa pandai nk masak. Dalam kepala otak ni mmg banyak menu2 yg teringin nk cuba tapi masa lah pulak jadi penghalang. Huhuhu.



19 November 2011

Ikan Kembung Masak Sambal

Semalam Mawar masak simple je. My Hubby belikan ikan kembung untuk masak lunch, so pikir punya pikir, Mawar suka masak ikan kembung masak sambal. Sebab senang, mudah dan bahan2nya pon anytime ade je kt dapur. ;p. Ni hasil masakan yg Mawar masak.
Actually semalam memang takde mood nak masak. So masak yg ni je la. Asalnya nak cuba resepi daging yg member office Mawar berikan pada hari rabu lepas kalau x silap. Tu la payahnya kalau mood MALAS masak sukar di atasi. Ngeee~~~ Resepi menu ni, nanti2lah Mawar update ya. Nak update blog ni sebenarnya ambil masa juga ya. Nak edit gambo la, nak karang resepi, ishh macam2 la. Ape2 pon Mawar makin suka dengan blog. Love it!!! 

Ikan Kembung Masak Sambal
Sumber : Dunia MasakanKU

Bahan-bahan (untuk 2 atau 3 orang makan) :-
- Ikan kembung 4 ekor
- 4 ulas bawang merah {ditumbuk}
- 1 ulas bawang putih {ditumbuk}
- Setangkai daun kari
- Kulit kayu manis, bunga lawang
- Cili kering yg telah diblender
- Air asam jawa / asam keping
- Serai {ditumbuk pecah2}
- Garam secukup rasa

Cara-caranya :-
- Goreng ikan kembung garing2. Kemudian angkat.
- Tumiskan bawang yg telah ditumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang, serai, daun kari hingga naik bau.
- Masukkan cili kering yg diblender, masukkan sedikit air.
- Masukkan air asam jawa/ asam keping, dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan ikan kembung. Siap! :-)




15 November 2011

Mee Goreng

Mee Goreng

Bahan-bahan :-

- Sebungkus mee kuning
- 6 ulas bawang merah { ditumbuk }
- 2 ulas bawang putih { ditumbuk }
- Sayur sawi
- Cili kering yg telah diblender
- Kicap mee
- Sos cili
- Sos tiram
- Fishcake
- Ayam { dipotong kecil }
- 3 cawan air panas
- 2 biji telur
- Garam secukup rasa
- Cili besar merah { untuk hiasan }

Cara-caranya :-

1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih yg telah ditumbuk hingga naik bau. Bila dh nampak mcm kuning2, masukkan cili kering yg telah diblender dan tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan sos cili, sostiram dan kicap mee serta digaul rata atau sebati.
3. Kemudian masukkan fishcake dan ayam dan biarkan sampai masak dagingnya.
4. Masukkan pula sayur sawi dan biarkan seketika.
5. Masukkan telur. Gaulkan rata. Kemudian barulah masukkan mee kuning. Sekiranya ingin nampak mcm basah2 sikit boleh lah letakkan 3 cawan air panas.
6. Last sekali hiaskan dengan hirisan cili besar merah. ** nak tambah daun sup pon boleh juga. Ikut pada kreativiti masing2. :)

Saya masak mee ni masa cuti weekend tadi. Teringin pula nak makan mee time petang2. Alhamdulillah jadi macam mak masak. Adik2 pon suka. Tengah panas2 memang sedap untuk dimakan ditambah pula dengan perahan limau kasturi. Akhir2 ni terajin pula nak masak. Selalunya ikut mood. Ngeee~~~~

Banyak juga blog2 masakan yg saya jenguk mencari resepi2 yg mudah. Macam2 resepi ada. Rajin betul  mereka memasak. Banyak lagi nk belajar. Belajar dengan mak la best sebabnya air tangan mak ni selalunya mmg rasa sedap walau masak simple pon rasa sedap.

Saya kalau nk masak, memilih juga. Selalunya masak makanan yg saya minat je. tapi mak kata mana boleh mcm tu, kene la belajar lebih lagi menu. Insyaallah. Dalam usaha untuk perbaiki mutu masakanku. :p

14 November 2011

Nasi Goreng Daging

Nasi Goreng Daging


Bahan-bahan :-
- 4 cawan nasi
- 3 ulas bawang merah {ditumbuk}
- 1 ulas bawang putih {ditumbuk}
- Daging {potong nipis}
- Cili kering {diblender}
- Sayur kubis {dipotong sederhana halus}
- Fishcake
- Garam secukup rasa


Cara-cara memasak :-
- Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kering yg telah diblender. Biarkan seketika hingga pecah minyak.
- Masukkan pula daging yg telah dihiris dan tumis hingga empuk.
- Kemudian masukkan fishcake dan juga sayur kubis. Masukkan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan nasi putih dan gaul hingga rata. Dan selepas itu bolehlah dihidang panas2.




* Alhamdulillah. Suami suka masakan saya ini dan beliau makan smpai habis. :-) Daging saya kelihatan hitam sebabnya daging tersebut hasil masak kicap. Ada lebih dan sayang nak buang, jadi saya masakla nasi goreng dan ini lah hasilnya. Memang enak.



11 November 2011

Sup Ayam

 

Sup Ayam

Bahan-bahan :-

ayam
perencah sup
3 ulas bwg merah {ditumbuk}
1 ulas bwg putih {ditumbuk}
1 inci halia
sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 bj kentang
garam
daun sup, daun bawang & bawang goreng

Cara-caranya :-

Tumiskan bawang yg telah ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan halia hingga naik bau.
Kemudian masukkan perencah sup. Masukkan ayam. Tambah air. Dan biarkan sekejap hingga menggelegak.
Akhir sekali masukkan kentang. Bila ayam n kentang dah empuk bolehlah letakkan garam secukup rasa.
Dah siap tutup api. Masukkan daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang.


Ayam Masak Kicap Bersambal

Bahan-bahan :-

- 8 atau 10 ketul ayam {dipotong saiz sederhana}
- 4 atau 5 ulas bawang merah 
- 1 ulas bawang putih
- halia
- kulit kayu manis
- bunga lawang
- daun kari
- serai 
- serbuk kunyit
- garam
- ciling kering {yg dah diblender}
- kicap cap kipas udang 
- sos tiram

Cara-caranya :-

- ayam digaul dengan serbuk kunyit dan sedikit garam, kemudian digoreng separuh masak. kemudian angkat dan ketepikan.
- bawang merah, bawang putih dan serai diblender dahulu. tumiskan bahan yang telah diblender tadi bersama kulit kayu manis, bunga lawang, daun kari dan halia hingga naik bau.
- kemudian, masukkan pula cili kering yg telah diblender. sebatikan ia. kemudian, masukkan pula kicap dan sos tiram.
- masukkan ayam yg telah digoreng separuh masak tadi dan gaul rata. sekiranya tak nak kering sgt, masukkan sedikit air agar nampak seperti lecah2 sedikit.
- sangat sedap dimakan bersama nasi yg panas2.


   

28 October 2011

Soto Ayam


SOTO AYAM.

 BAHAN-BAHAN : (untuk kuah soto)
 - Sup bunjut
 - Rempah sup
 - Beberapa biji buah pelaga
 - 1 inci halia (ditumbuk pecah2)
 - 10 biji bawang merah (ditumbuk halus)
 - 5 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

CARA MEMBUAT:
 - Tumiskan bawang merah dan bawang putih yang telah ditumbuk halus serta halia.
 - Masukkan pula air rebusan ayam.Kemudian masukkan sup bunjut, rempah sup dan buah pelaga.
 - Masak sehingga mendidih.

BAHAN BEGEDIL KENTANG :
 - 1 kg kentang (direbus dan ditumbuk)
 - daging / ayam (direbus)
 - Sedikit daun sup
 - Bawang goreng
 - 1 biji telur
 - Garam secukup rasa

 CARA MEMBUAT :
 - Daging/ayam yang sudah direbus tadi dicincang halus.
 - Gaulkan semua bahan tadi.
 - Kemudian bulat-bulatkan mengikut kesesuaian.
 - Pukul 1 biji telur.
 - Ambil begedil yang sudah dibulatkan tadi lantas dicelupkan dalam telur
 - Goreng hingga garing.

CADANGAN HIDANGAN :
 - Boleh disediakan dengan nasi impit, mihun dan suhun goreng.
 - Lebih menarik selera jika dihidangkan dengan 
   tauge, bawang goreng, daun sup, begedil  ayam dan ayam yang disiat kecil. 
  (ayam rebusan tadi::boleh juga ayam tersebut digoreng dahulu kemudian barulah disiat kecil)
 - Sambal Kicap




20 October 2011

Keaw Teaw Goreng

Ada suatu hari tu time hari weekend, duk kat rumah sorang2 suami keje, terasa lapar sangat2. So, saya pun p la kt dapur nk tgk bahan ape yg ada untuk dimasak. Tengok dalam peti ais ade keaw teaw, bebola ikan, taugeh, cili kering yg dah diblender dan telur. Huhuhu. Disebabkan lapar punya pasal, saya pon masak je la ape yg ada. Dan inilah hasil yg saya masak..

Ok tak hasilnya? Segan pula nk masukkan dalam blog ni sebabnye suram2 je hasil memasak keaw teaw goreng ni. :) Walau simple dan rasa lapar time tu, memang licin la saya bedal. Layankan jerrr....

17 October 2011

Ikan Kembung Masak Taucu

Ikan kembung masak taucu ni salah satu makanan kegemaran saya. Banyak juga masakan yang saya buat terlepas nak snap gambonyer. Saya suka masak yg simple2 jer. Huhuhu. Rasanya ramai kot yg tahu resepi masak taucu ni. :) Ape2 pon nanti saya update resepinya yer. Sebab hari ni rasa mcm x sihat. Sakit kepala. Gambar pon x banyak..

Update : 21 Oktober 2011 (Jumaat)

Bahan-bahan (untuk dua org makan ;p) :-

- Ikan kembung 2 ekor
- Perencah taucu opah
- Cili padi (kuantitinya ikut suka la ye nak byk mana)
- 2 biji bawang merah
- Seulas bawang putih
- Tomato sebiji
- Beberapa hirisan halia

Cara2 memasak :-

- Mula2, saya goreng dahulu ikan, kemudian bawang merah, bawang putih & cili padi saya tumbuk bersama.
- Tumis bahan yang telah ditumbuk dan halia yg dihiris halus tadi hingga naik bau.
- Masukkan perencah taucu dan biarkan seketika untuk sebati dengan bahan2 yg ditumis tadi.
- Masukkan sedikt air agar ia berkuah. Kemudian masukkan ikan kembung yg telah digoreng.
- Akhir sekali masukkan tomato dan kemudiannya bolehlah dihidanguntuk makan dengan nasi panas.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...