Pages

25 December 2011

Ikan Keli Bakar

Baru2 ni teringin sangat nak mamam ikan keli bakar. Da bosan asyik wat masak bersambal je kan.hikhikhik ;p Tapi masak gulai lemak cili padi pon sodaapppp... Memandangkan malas& teringin yang dibakar2,maka ikan keli tu saya bakar. Memang sedap kalau ikan jenis bakar2 ni, lpas u dapat lak dicicah dengan air asam. Memang power habis laaaaa... huhuhuhu..


Resepi ikan keli bakar ni saya buat simple2 je..X tengok mana2 resepi pon.. Main belasah je.. Jom kita layan resepi ikan keli bakar saya yg x seberapa hebat ni.... ;p


**Saya bakar ikan ni atas dapur je sbb malas punya pasal nk bakar atas bara api.. kekekekke ;p Tapi paling best n paling sedap bila betul2 bakar atasbara api laa... Baru terlebih syioknye masa makannya nanti.. Depends pada memasing punya kerajinan la ye...huhuhu


Ikan Keli Bakar
Sumber : Dunia MasakanKU


Bahan-Bahannya :-
Ikan keli, Bawang merah, bawang putih, lada hitam, serbuk kari, serbuk kunyit, garam, daun pisang.


Cara-caranya :-
Bawang merah, bawang putih, dan lada hitam perlulah ditumbuk terlebih dahulu untuk diperap bersama ikan keli yg telah dibersihkan. Selepas tu lumurkan bahan yg telah siap ditumbuk pada ikan keli bersama serbuk kunyit, serbuk kari dan garam secukup rasa. Perapkan selama 15min atau 30min.  Kemudian ambil daun pisang, sapukan sedikit minyak masak atas permukaan daun tersebut agar ikan tadi tidak melekat. Lepas tu masakla atas api dapur ya... :)


Hehehehehe...Ni la rupenye hasil ikan keli yg dibakar atas api dapur ye puan2 sekalian.. Air asam terlupa pula nk snap gambonye. Xpe la, rasanya semua tau buat air asam kan. ;)


Itu je lah kot yg nak ditulis. Xde idea sangat pun nak cerita ape2 yg best. Huhuhuhu. Selamat mencuba ya ;p

No comments:

Post a Comment

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...