Tomyam Ayam
Sumber : Dunia MasakanKU
Bahan-bahan ( 3-4 org )
- ½ ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
- 2 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
- 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
- 2 batang serai (dititik)
- pes tom yam (mawar guna pes tomyam yg packet punye)
- 4 helai daun limau purut
- 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya) - mawar ganti dengan asam keping
- garam
- sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato, carrot)
Cara-cara
- Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
- Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
- Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
- Masukkan cili padi, pes tom yam, asam keping dan garam secukup rasa.
- Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan smpai masak / lembut. Matikan api.
- TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.
Adeh perut rasa lapar pula time tengah update resepi tom yam ni.. Kecur liur dibuatnya. Makan panas2 sedap tuuu.. Saya pantang klu nampak tomyam ni, laju je bedal. ;p Selamat mencuba ye!!
No comments:
Post a Comment