Pages

02 January 2012

Tomyam Ayam

Ahad lepas mawar masak tomyam ayam dan ikan siakap 3 rasa. Masak tomyam ni mmg kegemaran mawar sebabnya senang je kan...Hehehehe. Campak2 je gitu. Cewah! Hari ni baru lah sibuk nak post resepi tomyam ni. Tomyam kalau dimakan dengan telur dadar, perghhh mmg licin la & bertambah2 nasinya. ;p




Tomyam Ayam
Sumber : Dunia MasakanKU

Bahan-bahan ( 3-4 org )

  • ½ ekor ayam (dipotong kecil)
  • 2 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • 2 biji bawang putih (ditumbuk kasar)
  • 15-20 batang cili padi merah (ditumbuk kasar)
  • 2 batang serai (dititik)
  • pes tom yam (mawar guna pes tomyam yg packet punye)
  • 4 helai daun limau purut
  • 2-3 biji limau nipis (diambil jusnya) - mawar ganti dengan asam keping
  • garam 
  • sayur-sayuran (bunga kobis, jagung muda, tomato, carrot)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumis bawang putih hingga wangi dan perang.
  2. Masukkan ayam, kacau sekejap dan tutup periuk sebentar (supaya jus ayam keluar).
  3. Masukkan air dan biarkan mendidih. Setelah itu masukkan serai, bawang besar dan daun limau.
  4. Masukkan cili padi, pes tom yam, asam keping dan garam secukup rasa.
  5. Kemudian masukkan sayur-sayuran dan biarkan smpai masak / lembut. Matikan api.
  6. TIPS: Tom yam yg enak, ade sedikit rase pedas, masam dan wangi dari aroma daun limau.
Resepi2 yg mawar bagi ni mawar copy & paste je mana yg lebih kurang resepi mcm mawar guna kan. Sebabnya bila nk taip balik, ingat2 lupa resepinya. Lagi satu mawar x reti la nak bgtau sukatan2nya. Hahahaha. Ikut dan & agak2 je bila masak kt rumah. Resepi2 yg mcm ni xpe la kan main agak2, tapi kalau mcm kek ke, yg manis2 x leh la main ikut suke.. Ngeeee~~~ Nanti x sedap pula.


Adeh perut rasa lapar pula time tengah update resepi tom yam ni.. Kecur liur dibuatnya. Makan panas2 sedap tuuu.. Saya pantang klu nampak tomyam ni, laju je bedal. ;p Selamat mencuba ye!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...