Pages

19 November 2011

Ikan Kembung Masak Sambal

Semalam Mawar masak simple je. My Hubby belikan ikan kembung untuk masak lunch, so pikir punya pikir, Mawar suka masak ikan kembung masak sambal. Sebab senang, mudah dan bahan2nya pon anytime ade je kt dapur. ;p. Ni hasil masakan yg Mawar masak.
Actually semalam memang takde mood nak masak. So masak yg ni je la. Asalnya nak cuba resepi daging yg member office Mawar berikan pada hari rabu lepas kalau x silap. Tu la payahnya kalau mood MALAS masak sukar di atasi. Ngeee~~~ Resepi menu ni, nanti2lah Mawar update ya. Nak update blog ni sebenarnya ambil masa juga ya. Nak edit gambo la, nak karang resepi, ishh macam2 la. Ape2 pon Mawar makin suka dengan blog. Love it!!! 

Ikan Kembung Masak Sambal
Sumber : Dunia MasakanKU

Bahan-bahan (untuk 2 atau 3 orang makan) :-
- Ikan kembung 4 ekor
- 4 ulas bawang merah {ditumbuk}
- 1 ulas bawang putih {ditumbuk}
- Setangkai daun kari
- Kulit kayu manis, bunga lawang
- Cili kering yg telah diblender
- Air asam jawa / asam keping
- Serai {ditumbuk pecah2}
- Garam secukup rasa

Cara-caranya :-
- Goreng ikan kembung garing2. Kemudian angkat.
- Tumiskan bawang yg telah ditumbuk, kulit kayu manis, bunga lawang, serai, daun kari hingga naik bau.
- Masukkan cili kering yg diblender, masukkan sedikit air.
- Masukkan air asam jawa/ asam keping, dan garam secukup rasa.
- Akhir sekali masukkan ikan kembung. Siap! :-)




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...