Pages

11 November 2011

Sup Ayam

 

Sup Ayam

Bahan-bahan :-

ayam
perencah sup
3 ulas bwg merah {ditumbuk}
1 ulas bwg putih {ditumbuk}
1 inci halia
sebatang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 bj kentang
garam
daun sup, daun bawang & bawang goreng

Cara-caranya :-

Tumiskan bawang yg telah ditumbuk bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan halia hingga naik bau.
Kemudian masukkan perencah sup. Masukkan ayam. Tambah air. Dan biarkan sekejap hingga menggelegak.
Akhir sekali masukkan kentang. Bila ayam n kentang dah empuk bolehlah letakkan garam secukup rasa.
Dah siap tutup api. Masukkan daun sup & bawang goreng, tutup rapat periuk selama 20minit supaya baunya meresap ke dalam sup. Sedia untuk dihidang.


2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...