Pages

27 November 2011

Nasi Ayam

Hari ni Mawar berjaya juga masak nasi ayam. Suke sangat2. Menjadi! Hehehe. Cuma nasi je terkurang garam. Huhuhu. Buat sorang2 je. Tapi bab potong2 ayam, Mawar minta tolong kat mak Mawar potongkan. Hahahha. Masa g pasar, terlupa nak suruh pakcik tu potong siap2. Takdelah susah mana pon masak nasi ayam ni. Senang gak. Tapi ambil masa juga lah kan. Nak masak nasinya, sambalnye, supnye lah, nak perap ayam lah, mcm2 lah..Tapi ape2 pon Mawar happy laksanakan hajat nk masak menu ni. Ngeee~~~~

Nak tengok hasilnya?? Jom kite layan gambo di bawah nie... Kikikiki ;p























Nasi Ayam

Sumber : My Resepi (www.myresepi.com)
Olahan  : Dunia MasakanKU

Bahan-bahan:-

Untuk Rebus
- 1 ekor ayam dipotong ikut citarasa sendiri ( tak potong pon boleh)
- 2 ulas bawang putih
- 2cm halia [diketuk]

Untuk Perap
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- Sedikit kicap cair
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia

Untuk Nasi
- 5 cwn beras
- 3 sudu besar mentega {Mawar letak 2 sudu je}
- Bunga Lawang {Mawar tambah}
- Kulit kayu manis {Mawar tambah}
- 3 ulas bawang putih [ditumbuk]
- 1cm halia [ditumbuk]
- Serbuk kunyit sedikit {Mawar tambah}
- Air rebusan ayam secukupnya
- Garam

Untuk Sos @ Sambalnya
- 5 cili besar merah {Mawar guna10 biji}
- 2 sudu besar cili kering yg telah diblender {Mawar tambah}
- 4 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 1 sudu teh cuka
- Gula
- Garam
- Air

Untuk Sup
- Lebihan air rebusan ayam
- Rempah sup yg dah siap
- Garam
- Daun sup
- Bawang goreng {Mawar tambah}

Cara-caranya :-

1. Bersihkan ayam yg telah dipotong2 dan dilumur dengan bawang putih dan halia yg telah ditumbuk. Rebus hingga empuk.
2. Toskan ayam dan perap dengan bahan2 untuk perap selama 15-20 minit. Goreng hingga garing.
3. Basuh beras dan toskan. Panaskan mentega, tumis bawang putih, halia, kulit kayu manis, bunga lawang hingga naik bau. Masukkan beras, dan air rebusan ayam secukupnya dan juga garam secukup rasa. Msak nasi seperti biasa.
4. Untuk sos atau sambalnya, blendkan semua bahan di atas.Boleh ditambah sos cili atau sos tomato jika suka. Kemudian dimasak bahan2 yg telah diblender.
5. Untuk Sup, tumis rencah sup yg telah siap, kemudian masukkan lebihan air rebusan ayam, rempah sup, garam dan daun sup. Akhir sekali masukkan bawang goreng.
6. Nasi ayam bolh dimakan atau dihidangkan juga dengan salad, timun serta tomato. SELAMAT MENCUBA! :)
























Pukul 1.30 petang baru siap masak. Sampai menggigil2 kelaparan, x makan ape pon dari pagi. Balik je dari pasar terus sediakan bahan2 untuk masak nasi ayam. Memang sedaplah! Kekekekeke~~~~~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...